De kwartaalcijfers die chipmachinemaker ASML woensdag publiceerde, lagen in lijn met de verwachting van analisten. De nieuwe technologie waarmee het bedrijf het mogelijk wil maken nog kleinere computerchips te maken, boekt vooruitgang, volgens topman Peter Wennink.

Chipmachinefabrikant ASML heeft afgelopen kwartaal een omzet behaald van 1,65 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro in de laatste periode van 2014. De nettowinst nam met circa een derde toe tot 403 miljoen euro.

De omzet is volgens topman Peter Wennink in lijn met de prognose die eerder was gegeven. Voor het tweede kwartaal voorziet ASML voor 1,6 miljard euro aan opbrengsten. De brutowinstmarge, die in het eerste kwartaal steeg van 44 naar ruim 47 procent, zal in de lopende periode uitkomen op zo’n 45 procent.

Volgens de gemiddelde verwachting van analisten, verzameld door persbureau Bloomberg, zou de omzet van ASML op jaarbasis met 15 procent omhoog gaan tot 1,6 miljard euro. De aangepaste nettowinst zou 60 procent hoger uitkomen op 397 miljoen euro. De cijfers zijn dus min of meer in lijn met deze verwachting.

Orderboek ASML: 2,6 miljard euro

Het bedrijf haalde in het afgelopen kwartaal voor iets meer dan een miljard aan nieuwe orders binnen. Het totale orderboek staat op zo’n 2,6 miljard euro.

Volgens financieel topman Wolfgang Nickl is de omzetstijging vooral te danken aan een sterkere vraag bij fabrikanten van rekenchips (processoren). Ook voor de rest van het jaar ziet die markt er volgens hem goed uit. Daarnaast is sprake van een aanhoudend ,,solide'' vraag vanuit de geheugenmarkt.

"Het is niet heel spannend. Het bedrijf ziet er gezond uit en de voorraadpositie is mooi'', gaf analist Tom Muller van Theodoor Gilissen aan in een reactie. De verwachting voor het tweede kwartaal omschreef hij wel als ,,iets minder'' door een dalende brutomarge.

Theodoor Gilissen hanteert het advies 'aanbevolen' op ASML, dat dinsdag sloot op 94,05 euro.

ASML: verbetering stabiliteit EUV-machines

Over EUV (extreme ultraviolet), een nieuwe technologie die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen gelijke kosten kleinere en krachtiger chips te maken, liet ASML weten dat de nadruk dit jaar blijft liggen op verbetering van de stabiliteit en productiviteit van de machines. De recente voortgang is ,,bemoedigend'', zei Wennink.

ASML werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt. Lees hier meer over de EUV-technologie en het maken van chips.

De eerste prototypes van de EUV-machines werden al verscheept in 2011 en 2012. Maar bijna elk kwartaal sindsdien moest topman Wennink melden dat de ontwikkeling van EUV-machines vertraging op had gelopen.

Marktanalist Robin van den Broek van ING gaf voorafgaand aan de publicatie van de cijfers aan. ,"We verwachten onder meer dat ASML aangeeft dat het meer EUV-machines heeft verkocht die in de tweede helft van het jaar zullen worden verscheept." Daarmee zou het bedrijf volgens ING voldoen aan de verwachtingen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl